TERUGLEZEN | Amerikaanse leger gaat minder informatie delen over aanvallen Jemen
Midden-OostenHet Amerikaanse leger gaat minder specifieke informatie over de militaire operatie van de VS in Jemen delen. Het Pentagon zei zondag uit veiligheidsoverwegingen 'geen details prijs te geven over wat we hebben gedaan of wat we gaan doen'. Volg alle ontwikkelingen in het Midden-Oosten in ons liveblog.
De belangrijkste punten:
- In Zuid-Beiroet is een gebouw geraakt bij een Israëlische aanval, bijna een uur nadat het Israëlische leger een evacuatiebevel had uitgevaardigd aan de bewoners van het gebied.
- Westerse landen moeten stoppen met het leveren van wapens aan Israël. Dat stelt de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden.
- De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zaterdag zijn vertrouweling Hussein al-Sheikh benoemd tot zijn plaatsvervanger en waarschijnlijke opvolger.
Liveblog
Het Israëlische leger heeft een aanval uitgevoerd op de Syrische plaats Sahnaya. Daar zou zich een extremistische groepering schuilhouden. De aanval is volgens premier Benjamin Netanyahu bedoeld als waarschuwing aan extremisten om de Druzen, een minderheid in Syrië, daar met rust te laten.
'Er is een strenge boodschap afgegeven aan het Syrische regime: Israël verwacht van hen dat zij actie ondernemen om onheil aan de Druzengemeenschap te voorkomen', zo staat in de verklaring, die gezien moet worden als een waarschuwing richting de Syrische machthebbers.
Ook in andere delen van Syrië was het onrustig. Zeker elf mensen zijn omgekomen bij gevechten tussen veiligheidstroepen en 'criminele burgergroepen', dinsdagnacht in de buurt van Damascus, melden Syrische staatsmedia.
De onrust komt voort uit het sektarische geweld dat een dag eerder al om zich heen greep. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend.
Het Amerikaanse leger gaat minder specifieke informatie over de militaire operatie van de VS in Jemen delen. Het Pentagon zei zondag uit veiligheidsoverwegingen 'geen details prijs te geven over wat we hebben gedaan of wat we gaan doen'.
President Donald Trump gaf vorige maand het bevel om de Amerikaanse aanvallen op Jemen op te voeren. De Amerikanen zeggen door te gaan met aanvallen op de Houthi's totdat de door Iran gesteunde rebellen stoppen met het aanvallen van schepen in de Rode Zee.
Het Amerikaanse legercommando in de regio, Centcom, meldde zondag dat de VS sinds half maart meer dan achthonderd doelen in Jemen hebben aangevallen en daarbij 'honderden Houthi-strijders en talrijke Houthi-leiders' hebben gedood. Mensenrechtenorganisaties uite ondertussen hun zorgen over burgerslachtoffers.
Bij verschillende Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn zondag zeker vijftig mensen gedood. Dat heeft de Palestijnse civiele bescherming bekendgemaakt.
Volgens Mohammed al-Moughair van de civiele bescherming werden negen mensen gedood bij een aanval op 'een groep burgers' ten oosten van Gaza-Stad.
Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis zegt zeven lichamen te hebben ontvangen na een bombardement op een woning. Het al-Awda-ziekenhuis ontving op zijn beurt vier lichamen en twaalf gewonden na Israëlische luchtaanvallen op een plek waar mensen koffie dronken, nabij het vluchtelingenkamp al-Boureij, in het centrum van de Gazastrook.
Bij een Amerikaanse luchtaanval op de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn zeker acht mensen omgekomen. Daarnaast vielen er gewonden, meldt televisiezender Al-Massira, die in handen is van de Houthi's.
Volgens de tv-zender zijn er onder de slachtoffers van de aanval in het noorden van de stad ook kinderen. Eerder zondag meldden media in het land dat bij een Amerikaanse aanval op Sanaa in de nacht ervoor twee mensen waren omgekomen.
Na de laatste Amerikaanse aanvallen op Jemen staat het dodental als gevolg daarvan volgens een telling van persbureau AFP op 228. Het Amerikaanse legercommando in de regio, Centcom, meldde zondag dat de VS sinds half maart meer dan achthonderd doelen in Jemen hebben aangevallen en daarbij 'honderden Houthi-strijders en talrijke Houthi-leiders' hebben gedood.
Bij een Amerikaanse luchtaanval op de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn zeker acht mensen omgekomen. Daarnaast vielen er gewonden, meldt televisiezender Al-Massira, die in handen is van de Houthi-rebellen.
Volgens de tv-zender zijn er onder de slachtoffers van de aanval in het noorden van de stad ook kinderen.
Een Nederlands-Jemenitische journalist is om het leven gekomen in de regio Ma'rib in het midden van Jemen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond. Volgens een woordvoerster is er geen verzoek om consulaire bijstand gekomen.
Over de identiteit van de man en de omstandigheden van zijn overlijden doet het ministerie geen uitspraken. Het zou gaan om de 31-jarige cameraman Musab al-Hattami, die zou zijn gedood door een aanval van Houthi-rebellen met drones.
Het Israëlische leger voert zijn luchtaanvallen in de Palestijnse Gazastrook op, melden diverse Palestijnse bronnen, waaronder persbureau Wafa. Sinds zonsopgang op zondag zouden daarbij al minstens vijftig Palestijnen zijn omgekomen.
Er zijn Israëlische aanvallen geregistreerd in de hele Gazastrook, onder meer in Khan Younis, Deir el-Balah en Gaza-Stad, meldt de zender Al Jazeera. En in de zuidelijke stad Rafah en de oostkant van Gaza-Stad gaat het Israëlische leger volgens Al Jazeera door met de sloop van huizen.
In Zuid-Beiroet is een gebouw geraakt bij een Israëlische aanval, bijna een uur nadat het Israëlische leger een evacuatiebevel had uitgevaardigd aan de bewoners van het gebied. Er is nog niets bekend over slachtoffers of schade.
Volgens Israël heeft zijn leger een locatie van Hezbollah aangevallen waar precisiegeleide raketten waren opgeslagen, aldus een verklaring van het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.
De aanval was de derde keer dat Israël de Libanese hoofdstad aanviel sinds eind november een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah van kracht werd. Op 28 maart werd bij Israëlische aanvallen een gebouw in een zuidelijke buitenwijk van Beiroet vernietigd. Op 1 april kwamen bij een Israëlische verrassingsaanval op een gebouw in Zuid-Beiroet minstens vier mensen om het leven.
De Libanese president Joseph Aoun veroordeelde de aanval als een nieuwe schending van het staakt-het-vuren en drong er bij de garanten van het bestand - de Verenigde Staten, Frankrijk en de Verenigde Naties - op aan een einde te maken aan de aanhoudende Israëlische aanvallen.
Westerse landen moeten stoppen met het leveren van wapens aan Israël. Dat schrijft Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden, in een bericht.
Albanese kijkt vooral naar de Verenigde Staten. Daar werden onlangs nog de verkoop van miljarden dollars aan bommen, bulldozers, raketten en ander materieel aan Israël goedgekeurd.
'Serieus, hoeveel kinderen, samen met hun ouders en grootouders, moeten we nog zien verhongeren, levend verbranden of hun lichamen in plastic zakken verzameld nadat ze door Westerse bommen zijn verscheurd?' Ze stelt dat Israël moet worden gestopt, 'en zo ook de landen die hen wapens leveren'.
De rapporteur heeft in het verleden overigens ook kritiek op Nederland gehad. Zo stelde ze dat de Nederlandse politiek wegkijkt bij de misdaden die Israël pleegt tegen Palestijnen. Dat terwijl Nederland volgens haar juist een bijzondere verantwoordelijkheid draagt, gezien de status van 'de internationale hoofdstad van vrede en gerechtigheid'.
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zaterdag zijn vertrouweling Hussein al-Sheikh benoemd tot zijn plaatsvervanger en waarschijnlijke opvolger, aldus de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Dit is een stap die algemeen wordt gezien als noodzakelijk om de internationale twijfels over het Palestijnse leiderschap weg te nemen.
De 89-jarige Abbas staat sinds de dood van ervaren leider Yasser Arafat in 2004 aan het hoofd van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de Palestijnse Autoriteit (PA), maar verzette zich jarenlang tegen interne hervormingen, waaronder de benoeming van een opvolger.
Bij een Israëlische aanval op een huis in Gaza-Stad, in het noorden van de Gazastrook, zijn zaterdagmorgen tien doden gevallen. Volgens de Palestijnse autoriteiten liggen nog 'ongeveer twintig' mensen onder het puin.
,,Onze ploegen kunnen hen niet bereiken door een gebrek aan materieel en adequate machines", aldus een woordvoerder van de Civiele Bescherming. Het Israëlische leger heeft voorlopig nog niet gereageerd.
Hamas is bereid om een akkoord te sluiten dat voorziet in de vrijlating van alle gijzelaars die nog worden vastgehouden in de Gazastrook, en in een wapenstilstand van vijf jaar met Israël. De Palestijnse beweging wil zo een einde maken aan de huidige oorlog, zo heeft een functionaris zaterdag gezegd op voorwaarde van anonimiteit.
De Israëlische gijzelaars zouden worden geruild tegen Palestijnse gevangenen.
Een delegatie van Hamas ontmoet zaterdag Egyptische bemiddelaars in Caïro voor gesprekken over het einde van de oorlog in de Gazastrook. Dat heeft Taher al-Nounou, een van de leiders van de Palestijnse extremistische organisatie, vrijdag bekendgemaakt.
Onder meer toponderhandelaar Khalil al-Hayya van Hamas zal aanwezig zijn. Dinsdag had een Hamas-verantwoordelijke nog gezegd dat de besprekingen in Egypte tot ,,nieuwe ideeën" hebben geleid, zonder details te geven.
Op 17 april verwierp Hamas een Israëlisch voorstel over een gedeeltelijk bestand van zeker 45 dagen. Israël zou de levering van hulpgoederen dan opnieuw toestaan in ruil voor de vrijlating van tien gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook.
Maar Hamas wil onderhandelen over een ,,alomvattende overeenkomst" waarin onder meer een einde van de oorlog, gevangenenruil en de wederopbouw van Gaza zijn geregeld. Daarnaast verzet het zich tegen de Israëlische eis tot ontwapening.
Drie instellingen van de Verenigde Naties hebben Israël vrijdag opgeroepen om opnieuw humanitaire hulp toe te laten in de Gazastrook. Na achttien maanden van verwoestende oorlog en de Israëlische blokkade van humanitaire hulp, waarschuwen de Verenigde Naties voor een desastreuze humanitaire situatie voor de meer dan 2,4 miljoen inwoners van de Gazastrook.
De chef van de hulporganisatie voor de Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA), Philippe Lazzarini, wijst op ,,een door de mens veroorzaakte en politiek gemotiveerde hongersnood".
Israël heeft sinds 2 maart de toegang van humanitaire hulp tot het Palestijnse gebied geblokkeerd, met als verklaring dat Hamas de hulp omleidt, wat de Palestijnse extremistische organisatie ontkent. Israël heeft ook geen bewijzen hiervoor kunnen voorleggen. ,,Dit is de langste sluiting die de Gazastrook ooit heeft meegemaakt", zegt het Wereldvoedselprogramma (WFP).
Het WFP heeft vrijdag ook bekendgemaakt dat al zijn voedselvoorraden opgebruikt zijn in de Gazastrook. ,,Al wekenlang zijn de keukens waar warme maaltijden worden geserveerd de enige constante bron van voedselhulp voor de mensen in Gaza. Hoewel ze slechts de helft van de bevolking en slechts 25 procent van de dagelijkse voedselbehoefte dekken, zijn ze een essentiële levensader geweest", benadrukte het WFP. De organisatie verwacht dat de keukens in de komende dagen zonder voedsel te komen zitten.
,,De blokkade moet ophouden", zegt ook Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). ,,Hier hangen levens vanaf", schreef hij op X.
Het Amerikaanse leger ontkent achter de luchtaanval op de Jemenitische hoofdstad Sanaa te zitten die zondag plaatsvond. Volgens de Houthi-rebellen kwamen toen twaalf mensen om het leven. Ook raakte een gedeelte van de historische binnenstad beschadigt, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen maand bijna dagelijks aanvallen uitgevoerd en zegt niet te zullen stoppen zolang de Houthi's schepen in de Rode Zee aanvallen.
In een verklaring donderdag zegt het leger echter niet deze aanval op Sanaa te hebben uitgevoerd. De Amerikanen erkennen dat het bombardement 'waarschijnlijk' heeft plaatsgevonden, maar dat deze het gevolg was van de luchtafweer van de Houthi's. De VS viel dezelfde nacht wel een doel in Jemen aan, maar dit zou vijf kilometer verderop zijn geweest.
Een Houthi-functionaris zegt tegen The New York Times dat de ontkenning van het leger een poging is om hen zwart te maken.
Spanje annuleert een bestelling van 6,8 miljoen euro aan kogels bij een Israëlisch bedrijf. Dat heeft premier Pedro Sánchez donderdag besloten. De wapendeal stuitte op luid protest van zijn radicaal-linkse coalitiepartner Sumar.
Sumar sprak over een flagrante schending van de afspraken binnen de regering over het opschorten van de aankoop van Israëlische wapens. De uiterst linkse partij eiste de onmiddellijke annulering. Spanje handelt sinds 7 oktober 2023 niet in wapens met Israëlische bedrijven. Het land erkende in mei de staat Palestina en de Spaanse regering heeft de steun voor de Palestijnse zaak tot een van de pijlers van haar buitenlands beleid gemaakt.
De 15 miljoen kogels van 9 millimeter werden besteld voor de Guardia Civil bij het Israëlische bedrijf IMI Systems.
Bij verschillende Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn donderdagochtend minstens 36 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de civiele bescherming en ziekenhuisbronnen gemeld.
In Jabalia, in het noorden van de Gazastrook, vielen negen doden bij een bombardement op een politiebureau. Bij een aanval in het noorden van Gaza-Stad kwam een gezin van zes personen, onder wie vier kinderen, om.
Bij andere aanvallen in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, Az-Zawayda (in het centrum) en Gaza-Stad, kwamen nog eens minstens 21 mensen om.
Unicef waarschuwt dat de hulpvoorraden in de Gazastrook bijna op zijn. Doordat Israël geen nieuwe humanitaire hulp toelaat in het gebied zou de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties nauwelijks nog in staat zijn om Palestijnse kinderen de hulp te bieden die ze nodig hebben.
,,Het is helaas heel simpel: we hebben veel te weinig hulpgoederen meer dus moeten we dagelijks beslissen: wie krijgt nog hulp en wie laten we achter", zegt Suzanne Laszlo, directeur Unicef Nederland. ,,Deze situatie dwingt ons om ons te richten op de meest kwetsbaren van de kwetsbaren."
Unicef zegt momenteel de laatste hygiënepakketten uit te delen die het nog ter beschikking heeft. Die zouden dringend nodig zijn om de verspreiding van ziektes enigszins te beperken. De hulporganisatie zou daarnaast nog een kleine voorraad babyvoeding en tentzeilen hebben, 'maar ook het einde van deze voorraad is in zicht'. Unicef moet zich nu vooral richten op hulpverlening waarvoor geen hulpmiddelen nodig zijn, zoals psychologische hulp.
Gewelddadige Hamas-bewakers, honger, ziektes of Israëlische aanvallen: er waren veel momenten waarop Tal Shoham niet wist of hij de volgende ochtend zou meemaken.
Shoham, die 505 dagen gevangen zat in Gaza, deed zijn verhaal aan The Associated Press. ,,Er waren veel momenten waarop ik afscheid nam van het leven en... probeerde de dood te accepteren,” vertelt de 40-jarige Israëliër, die ook de Oostenrijkse nationaliteit heeft.
Hij was één van de tientallen gijzelaars die in februari uit Gaza werd vrijgelaten als onderdeel van het bestand. Een akkoord dat inmiddels is verbroken. Zijn vrouw, twee kinderen en drie andere familieleden werden ook ontvoerd op 7 oktober 2023 en een maand later vrijgelaten.
Shoham zegt dat hij de helft van zijn gevangenschap in appartementen doorbracht en de rest in ondergrondse tunnels. Hij werd soms vastgebonden, uitgehongerd, geslagen en met de dood bedreigd, en wist eerst niet of zijn familie nog in leven was.
Nadat zijn vrouw was vrijgelaten, kreeg zij een telefoontje van iemand die beweerde lid te zijn van Hamas. Hij waarschuwde haar om niet te spreken over wat ze had meegemaakt, anders zouden ze haar man vermoorden. Shoham zegt nu ook niet alle details te willen vertellen, uit angst de resterende gijzelaars in gevaar te brengen.
Shoham kwam de dagen door door zich te richten op mindfulness. Hij had zulke oefeningen ooit van zijn vrouw geleerd, die psycholoog is. ,,Het enige waar ik macht over had, is mijn innerlijke leven."
Nederland sluit zich aan bij een oproep van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan Israël om hulp aan Gaza direct weer toe te staan. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken noemt de Israëlische blokkade onacceptabel.
Volgens de NSC-minister schendt Israël de internationale mensenrechten. ,,Israël heeft de verplichting om burgers en hulpverleners te beschermen. Hier moet veel meer voor worden gedaan. We onderschrijven het belang voor een nieuwe wapenstilstand.'' Veldkamp schrijft ook op X dat Hamas alle gijzelaars moet vrijlaten en de wapens moet neerleggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijf Britse mannen opgepakt op verdenking van terreurplannen
-
PREMIUM
Hypochondrie: als je zeker weet dat je kanker hebt, maar de dokter vindt niets
Vier op de honderd mensen lijden aan hypochondrie, oftewel ziektevrees. Ze denken iets te voelen en weten zeker dat ze kanker hebben. Of hartfalen. De angst voor het hebben of krijgen van een ernstige ziekte is zo groot, dat er daadwerkelijk lichamelijke klachten ontstaan, zoals hyperventilatie, hartkloppingen of flauwvallen. Twee experts leggen uit. „Vaak heb je geen klachten, maar denk je dat je iets voelt.’’ -
quiz
Donald Trump honderd dagen president: test je kennis
Honderd dagen na zijn eedaflegging in januari zakt de Amerikaanse president Donald Trump weg in de peilingen: zijn populariteit staat nu op 41 procent – het laagste cijfer voor een nieuw gekozen president in zeker 72 jaar, meldt CNN. Ondertussen is het begin van zijn tweede ambtstermijn overdonderend. Hoeveel weet jij van Trump II? Test je kennis met onze quiz! -
PREMIUM
Genoeg bewijzen over Hitlers doodsoorzaak, toch blijven de complottheorieën rondgaan
Vluchtte Hitler ook naar Zuid-Amerika? Over de nazileider gaan sinds zijn dood, vandaag tachtig jaar geleden, nog altijd de wildste verhalen rond. De verzinsels blijven ook in stand door Hitlers geheimzinnige zelfmoord in de bunker in Berlijn. -
PREMIUM
Waarom je tuin schoffelen geen goed idee is
Hoewel het nu een beetje heeft geregend, is dit voorjaar extreem droog geweest. Wat kun je doen om je tuin tegen de droogte te beschermen? Tuinexpert Laurence Machiels tipt alle do’s en don’ts, voor je gazon, moestuin en alles wat je in je tuin kan terugvinden. „Geef nu ’s avonds nog geen water.’’
-
Drie nieuwe verdachten opgepakt na moorden Uppsala
-
-
-
auto-expert56
Mag je autorijden met een koptelefoon op?
Lezer Simon Wekema stoort zich eraan: automobilisten die met een koptelefoon op achter het stuur zitten. Mag dat eigenlijk wel, vraagt Simon zich af. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
comomeer
Verdwijning Nederlandse vader (31) al vijf dagen groot mysterie in Italië, familie en vrienden arriveren
Italië is al dagen in de ban van de 31-jarige Nederlander die begin deze week vermist raakte na een wandeling in de bergen. Terwijl vrienden en familie zich verzamelen in de regio om elkaar tot steun te zijn, neemt de vrees toe dat hij niet meer levend zal worden teruggevonden. ‘Hoop hangt aan een zijden draadje’, schrijven lokale Italiaanse media.
-
‘Europa heeft plan klaar om Trump tegemoet te komen in handelsoorlog’
-
209
Trump dreigt weg te blijven bij Navo-top in Den Haag: gaat de conferentie dan wel door?
Donald Trump eist meer investeringen van andere landen in hun eigen krijgsmacht, anders dreigt hij weg te blijven bij de Navo-top. Is dit vooral strategisch dreigen vooraf? Wat betekent een eventuele lege stoel van de Amerikaanse president voor de Navo-top eind juni?Den Haag -
-
PREMIUM
Sonja overleefde de holocaust: ‘Zou alles geven om terug te gaan naar toen ik mijn ouders kon aanraken’