Rechtbank tikt uitzenders op de vinger

Arbeidsmigranten in vleessector nog altijd onderbetaald

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoArbeidsmigranten in vleessector nog altijd onderbetaald
RTL

Uitzendbureaus in de vleessector maken zich nog altijd schuldig aan onderbetaling van arbeidsmigranten. Dit blijkt uit twee recente uitspraken van de rechtbank Gelderland. De uitzendbureaus, die de arbeidsmigranten lieten werken bij een grote varkensslachterij en vleeswarenfabrikant, moeten forse nabetalingen doen.

In het eerste geval gaat het om een arbeidsmigrant die tussen 2016 en oktober 2023 via verschillende uitzendbureaus bij één en dezelfde vleesverwerker werkte. Bij het laatste uitzendbureau was de arbeidsmigrant tussen november 2021 en oktober 2023 in dienst.

Het uitzendbureau deelde de arbeidsmigrant in kwestie in november 2021 in in een loonschaal voor nieuwe-instroompersoneel. Maar daarmee ging het voorbij aan het feit dat hij geen nieuwe instroom was, maar al drie jaar lang via hetzelfde uitzendbureau bij dezelfde vleesverwerker had gewerkt.

Alsnog loon uitbetalen

Hij had daarom hoger ingeschaald moeten worden dan hij werd. Door de te lage inschaling liep de arbeidsmigrant bijna 9000 euro loon mis, voor bijna 1000 euro aan vakantie-uren en voor nog eens ruim 800 euro aan vakantiebijslag. De rechtbank Gelderland vindt dat de arbeidsmigrant deze bedragen alsnog uitbetaald moet krijgen, evenals een bedrag van ruim 3000 euro aan niet betaalde arbeidsduurverkorting.

Bij arbeidsduurverkorting werk je iedere week meer uren dan in je contract staan. Die krijg je later uitbetaald als vrije dagen of in euro's.

In de omgang met arbeidsmigranten vinden veel misstanden plaats. Zo werd deze Roemeense arbeidsmigrant eind maart hardhandig uit huis gezet:

In de tweede uitspraak, ook van de rechtbank Gelderland, gaat het om een arbeidsmigrant die in augustus 2019 bij dezelfde vleesverwerker ging werken via een tweede uitzendbureau. Dit uitzendbureau bood hem meermaals een tijdelijke uitzendovereenkomst aan. Dit gebeurde in februari 2020, in maart 2021, in september 2021 tot maart 2022, daarna nog twee keer voor periodes van zes maanden, en tussen maart 2023 tot en met augustus 2023 nog een keer.

Al die tijd werkte de arbeidsmigrant via het uitzendbureau bij dezelfde vleesverwerker. En ook hier ging het mis met de inschaling. Want voordat de arbeidsmigrant via het uitzendbureau aan de slag ging werkte hij ook al bij de vleesverwerker. Hij had een langdurig arbeidsverleden in de vleeswarenindustrie. Daarom kon hij niet in augustus 2019 ingeschaald worden als een werknemer die nieuw in dienst treedt in de vleeswarenindustrie.

Werknemer verkeerd ingeschaald

Maar dit gebeurde wel. En deze verkeerde inschaling werkte in de jaren na 2019 door bij de loonstappen die de arbeidsmigrant zette. De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het uitzendbureau de arbeidsmigrant een nabetaling moet doen van ruim 11.000 euro. En daar komt nog een bedrag van ruim 4000 euro aan niet betaalde arbeidsduurverkorting bij.

Meer slachtoffers van arbeidsongevallen in 2024: 'Arbeidsmigranten kwetsbaar'
Lees ook

Meer slachtoffers van arbeidsongevallen in 2024: 'Arbeidsmigranten kwetsbaar'

"Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt", reageert de vleesverwerker. "Als er met vijf of zes loonelementen, waaronder vakantiegeld en arbeidsduurverkorting, fouten worden gemaakt dan is het structureel", zegt bestuurder Henry Stroek van CNV. Het ging om leden van CNV die met de hulp van de vakbond procedeerden om de misgelopen inkomsten te verhalen op de uitzendbureaus.

Stroek zegt 'uitzendbreed' 174 van dergelijke zaken te hebben behandeld, in 2024 alleen. In verreweg de meeste gevallen leidden deze tot een schikking, omdat de uitzendbureaus "vaak heel goed weten waarmee ze bezig zijn". 

'Sector met relatief veel misstanden'

Stroeks veronderstelling is dat sprake is van "een structureel probleem dat niet voor niets de aandacht heeft van de politiek". In de Tweede Kamer gaan al enige tijd stemmen op voor een verbod op uitzendkrachten in de vleessector, ook om misstanden met onderbetaling te voorkomen.

Onlangs mengde ook de Arbeidsinspectie zich in deze discussie. Zonder uit te willen spreken dat de inspectie voorstander is van een dergelijk verbod op 'uitzendwerk in het vlees' noemde directeur Toezicht Marijke Kaptein het "een goede stok achter de deur voor sectoren met relatief veel misstanden". De vleessector wordt algemeen beschouwd als zo'n sector.

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat de mogelijkheid van een verbod op uitzendwerk in sectoren met relatief veel misstanden nog onderzoeken. Later dit jaar zal de politieke discussie erover worden gevoerd. De vleessector zelf vindt een verbod op uitzendkrachten disproportioneel en onnodig.

Lees meer over
Eddy van HijumCNVNederlandse Arbeidsinspectie [NLA]ArbeidsmigrantArbeidsmigratieVlees