Kiezers pessimistisch over voorjaarsakkoord: 'Paar tientjes helpen niet'

Na lang onderhandelen hebben de partijen PVV, VVD, NSC en BBB deze week een akkoord bereikt over de voorjaarsnota. De partijleiders toonden zich in een jubelstemming en spreken van een mooi resultaat. Kiezers zijn echter pessimistisch, blijkt uit onderzoek van het RTL Nieuwspanel. En dat geldt óók voor de groepen die het kabinet juist tegemoet probeert te komen.
Slechts één op de tien Nederlanders denkt dat dit akkoord ons land echt vooruit zal helpen. De grootste groep gelooft dat er weinig zal veranderen. En als ze naar de eigen portemonnee kijken, dan zijn kiezers nóg kritischer op dit akkoord: slechts 4 procent verwacht er zelf op vooruit te gaan.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Het kabinet heeft ingezet op steun voor specifieke groepen, maar de verwachtingen over de prestaties van deze coalitie zijn inmiddels bij heel veel kiezers zeer negatief", zegt RTL-opiniepeiler Gijs Rademaker. "We zien dat die scepsis in de publieke opinie, de goede bedoelingen van het kabinet ruim overstijgt. Mensen geloven er niet meer in."
Veel scepsis dus, ondanks een pakket aan maatregelen waarmee de coalitiepartijen tegemoet willen komen aan de behoeften van bijvoorbeeld arbeidsongeschikten, sociale huurders en werkende Nederlanders. Zijn deze groepen zelf wel wat optimistischer gestemd?
'Alles wordt duurder'
Van de groepen voor wie de maatregelen zijn bedoeld, zijn de sociale huurders nog het meest optimistisch. Zij zouden moeten profiteren van het bevriezen van de sociale huren (de komende twee jaar) en eventueel ook van de hogere huurtoeslag. Maar ondanks dat verwacht slechts 10 procent erop vooruit te gaan. Een veel grotere groep (24 procent) denkt dat het ondanks deze maatregelen slechter wordt. Zo zegt een panellid in de sociale huur: "Ik krijg er dan wel een beetje bij, maar wanneer alles nog duurder wordt schiet ik er niets mee op."
De laagste inkomensgroep, die onder modaal verdient, verwacht ook weinig op te schieten met de maatregelen uit het akkoord. 7 procent verwacht er iets op vooruit te gaan, maar een derde (31 procent) ziet het negatief in. "De energiekosten zijn het probleem en die paar tientjes helpen niet."
Werkenden zien de bui door de hogere inkomstenbelasting al helemaal hangen: van hen verwachten 4 op de 10 dat ze erop achteruit zullen gaan de komende jaren. "Ik ben meer gaan werken omdat 'werken loont' en de zorg veel tekorten heeft, om nu onderaan de streep niks eraan over te houden."
Tot slot valt de groep ouders met kinderen op in negatieve zin. Van hen verwacht 43 procent er de komende jaren op achteruit te gaan. Dat zit natuurlijk voor een belangrijk deel in het vooruitschuiven van de bijna gratis kinderopvang en het beperken van het kindgebonden budget voor hogere salarissen.
"Ik zal er vast weer op achteruit gaan, zoals bijna altijd."
Al met al zijn dus ook de groepen waar de partijen zich hard voor maken, cynisch over het effect ervan. Ze hebben het geloof verloren dat er écht wat ten positieve verandert. Zoals een panellid het verwoordt: "Ik zal er vast weer op achteruit gaan zoals bijna altijd."
Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op 18 april onder ruim 13.000 leden van het RTL Nieuwspanel. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 55.000 leden.
Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!