ECB kondigt zevende renteverlaging in een jaar aan, ook spaarrentes omlaag
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente in de eurozone opnieuw met een kwart procentpunt. Daarmee wil de ECB de economie meer ondersteunen, vooral omdat de economische vooruitzichten onzeker zijn geworden door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump wereldwijd heeft ontketend. De ECB vreest vooral dat consumenten en bedrijven onzeker worden, en daarom minder gaan uitgeven.
De renteverlaging van de ECB is de zevende sinds juni vorig jaar, waarmee die uitkomt op 2,25 procent. Bij de vorige renteverlaging in maart hintte ECB-president Christine Lagarde nog op een pauze. Toen leek de dalende rente voldoende om de hoge prijzen in de eurozone te laten dalen.
Inmiddels is de wereld enorm veranderd. Begin deze maand legde de Amerikaanse president Trump flinke handelstarieven op aan landen, waaronder één van 20 procent voor goederen uit de Europese Unie. Inmiddels geldt er een tarief van 10 procent, en is er een pauze van negentig dagen ingesteld waarin de VS wil onderhandelen met andere handelsblokken.
Geen schokvrije wereld
In een toelichting sprak Lagarde van "exceptionele" zaken die spelen. Naast de handelsoorlog wees zij ook naar de Russische oorlog in Oekraïne en de "tragische gebeurtenissen" in het Midden-Oosten. De manier waarop de ECB het afgelopen jaar naar de inflatie keek werkt alleen in een "schokvrije wereld". "Iedereen die denkt dat we momenteel in schokvrije wereld leven moet zijn hoofd laten nakijken", benadrukte ze over de politieke en economische onrust.
Vooral de onzekerheid over wat er gaat gebeuren zorgt voor de grootste zorgen, aldus Lagarde. Zo is bijvoorbeeld helemaal niet duidelijk of de hoge Amerikaanse importtarieven op Europese goederen in juli van tafel gaan of alsnog ingevoerd worden. Ondertussen dalen de energieprijzen wel, wat de inflatie juist tegengaat. "Voor iedereen is vertrouwen, voorspelbaarheid en een redelijk niveau van zekerheid belangrijk om beslissingen te nemen", legde Lagarde uit.
Ondertussen groeien ook de zorgen over het stelsel van Amerikaanse banken, de Fed. President Trump wil dat de Fed de rente verlaagt en voert hierover de druk op voorzitter Jerome Powell stevig op. Powell haalde zich gisteren in een toespraak de woede van Trump op de hals door te verklaren dat de Amerikaanse economie door de handelsoorlog van de president problemen krijgt, en dat de Fed niet van plan is om snel de problemen op te lossen.
Lagarde wilde niet diep ingaan op vragen over wat er kan gebeuren als de Fed zijn onafhankelijkheid zou verliezen. Zij benadrukte alleen dat de onafhankelijkheid van de ECB een fundamenteel onderdeel van de eurozone is. Het vormt volgens haar een "obstakel" voor nieuwe lidstaten die dit niet willen erkennen.
Rente omlaag
In 2023 bracht de ECB in snel tempo de rente omhoog naar een record van 4 procent. Dat was om iets te doen aan de toen hoge inflatie door de gestegen energieprijzen. Met een hoge rente wordt geld lenen duurder, wat de economie weer wat afremt. Daarmee moeten de prijzen dalen, is het idee. Een lagere rente heeft het tegenovergestelde effect. Omdat geld lenen goedkoper wordt, ondersteunt dat de economie.
Voor spaarders betekent de serie van renteverlagingen slecht nieuws. Spaargeld dat banken niet in leningen kunnen omzetten parkeren zij elke nacht bij de ECB in Frankfurt. Daar krijgen ze nu nog 2,25 procent over. ING en ABN Amro keren de afgelopen anderhalf jaar een rente van 1,5 procent uit op een vrij opneembare spaarrekening, Rabobank 1,7 procent.
ING is de eerste van de drie grote banken die rente gaat verlagen. Morgen zakt die naar 1,25 procent. Prijsvechters, vooral buitenlandse banken, bieden nog wel hogere spaarrentes. Maar ook die zakken inmiddels door de dalende rente bij de ECB. De verwachting van economen is dat de ECB in de nabije toekomst nog meer renteverlagingen doorvoert.