Oekraïne en Europese landen proberen Amerikanen te vermurwen in Parijs
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, Trumps vredesgezant Steve Witkoff en Oekraïnegezant Keith Kellogg kwamen donderdag aan in de Franse hoofdstad. Zij zullen in ieder geval spreken met de Franse president Emmanuel Macron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Lammy, en de Duitse nationale veiligheidsadviseur Jens Plotner.
Kyiv en zijn Europese bondgenoten maken zich zorgen over de manier waarop de regering van Donald Trump probeert de Oekraïneoorlog te beëindigen. De VS stelt zich hard op tegenover Oekraïne, terwijl de toon tegenover Moskou verzoenend is. Het Witte Huis schildert het conflict steeds vaker af in termen die overeenkomen met de rechtvaardigingen van het Kremlin.
Washington moet strenger worden voor Moskou, zullen de andere landen vandaag bepleiten bij Rubio en Witkoff. Die oproep klinkt luider sinds de Russische raketaanval op de stad Sumy, waarbij afgelopen zondag tientallen burgers om het leven kwamen.
Oekraïners reisden onaangekondigd naar Parijs
Het was niet aangekondigd dat een Oekraïense delegatie de gesprekken zou bijwonen. De stafchef van president Volodymyr Zelensky, Andriy Yermak, en de Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie zijn in de Franse hoofdstad.
De Oekraïense delegatie praat in ieder geval met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Volgens Yermak staan er ook ontmoetingen met Amerikanen op het programma, maar het is niet bekend wie de Oekraïners precies tegenover zich zullen vinden.
Oekraïne en de Europese landen benadrukken dat Rusland vorige maand een Amerikaans voorstel voor een staakt-het-vuren afwees, terwijl Kyiv wel akkoord ging. Uiteindelijk kwam er een beperkt bestand, dat in werkelijkheid geen staakt-het-vuren was en volgens deskundigen vooral diende om Trump te paaien.
Verdeeldheid over aanpak Oekraïneoorlog in het Witte Huis
Reuters meldde eerder deze maand op basis van meerdere anonieme ingewijden dat Trumps vredesgezant Witkoff vindt dat Oekraïne vier gedeeltelijk bezette regio's in het oosten van het land moet afstaan aan Rusland om tot een staakt-het-vuren te komen. Witkoff gaf zijn baas dat advies na een bezoek aan Moskou.
Andere adviseurs van de Amerikaanse president, zoals Oekraïnegezant Kellogg, willen juist meer directe steun voor Oekraïne. Ook buitenlandminister Rubio sprak meerdere keren afkeurend over Russische vertragingstactieken in het onderhandelingsproces.
Het Kremlin liet donderdag weten dat de gesprekken in Parijs Witkoff de kans geven om Oekraïne en de andere Europese landen bij te praten over de onderhandelingen tussen de VS en Rusland. "Helaas zien we tot nu toe alleen dat de Europeanen zich richten op het voortzetten van de oorlog", zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.
Groeiende spanningen rond Iraans kernprogramma
Naast over de Oekraïneoorlog wordt in Parijs ook gepraat over de Amerikaanse pogingen om een nucleaire deal met Iran te sluiten. Witkoff reist zaterdag naar Rome voor een tweede ronde van gesprekken met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, over het Iraanse nucleaire programma.
De twee hadden vorige week zaterdag al een ontmoeting van 45 minuten in Oman. Beide kampen omschreven dat gesprek als positief, maar bevestigden ook dat een nieuw kernakkoord nog ver buiten bereik is.
De VS had Europese landen niet op voorhand geïnformeerd over het treffen, terwijl Europese steun cruciaal is als de Amerikanen nieuwe VN-sancties tegen Iran in het leven willen roepen.
Trump stapte in 2018 uit een eerdere nucleaire deal met Iran, tijdens zijn eerste regeringstermijn. De Amerikaanse president zei afgelopen maandag dat hij bereid is Iraanse nucleaire installaties te bombarderen als het niet tot een nieuw akkoord komt. Hij eist dat Iran op geen enkele manier meer de ontwikkeling van kernwapens nastreeft.