Wetenschappers vinden 'sterkste tekenen tot nu toe' van mogelijk buitenaards leven
De ontdekking is potentieel baanbrekend, maar de onderzoekers benadrukken dat de bevindingen met de nodige voorzichtigheid moeten worden bekeken en dat er meer observaties nodig zijn.
7
Reacties
22 reactiesHet kan niet zijn dat de Aarde uniek is wat betreft 'leven'.
Het is vooral statistisch van belang, indien er geen leven is dan is dat niet zo belangrijk.
Het laat zien dat er heel veel van deze planeten moeten zijn daar de steekproef die gedaan is meer een hele kleine fractie is van het totaal aantal planeten.
vast CO2 gas, als het mensachtigen zijn 😊
edit 3 o, micro orgasmen
Dat moet dan de planeet zijn waar Timmermans vandaan komt.
Alles is blijkbaar ontstaan uit dezelfde oersoep, en hoe gunstiger een planeet ten opzichte van een ster staat om leven te ontwikkelen hoe meer kans dat zich er leven heeft ontwikkelt.
Maar dat is slechts een van de vele aspecten die moeten kloppen om leven te creëren. Slechts 4% van de zonnestelsels is zoals de onze. Verreweg de meeste zonnestelsel bestaan uit twee sterren en verreweg de meeste sterren zijn rode dwergen en lijken in verste verte niet op onze ster. Ook moet een zonnestelsel zich in een rustige omgeving bevinden. Ons zonnestelsel bevind zich toevallig tussen twee armen van de Melkweg waar het erg rustig is maar in het grootste gedeelte van de Melkweg is het te druk voor levensvatbare planeten.
En eencellig leven ontstaat vrij makkelijk maar de volgende stap naar meercellig leven schijnt vooral op toeval te berusten. Op aarde ontstond vrij snel eencellig leven maar vervolgens gebeurt er 1,2 miljard jaar helemaal niets meer. Pas na een puur toevallige mutatie, die ontstond na een botsing tussen twee cellen, ontstaat er meercellig leven en vind er een explosie aan allerlei levensvormen plaats. Dus zelfs bij een leefbare planeet is het niet vanzelfsprekend dat er ook leven ontstaat. En dan zijn de meeste rotsplaneten ook nog veel groter dan de onze en hebben een enorme zwaartekracht en/of geen grote Maan zoals de onze die de planeet stabiel houdt enz enz. Er komen best wel veel aspecten bij kijken en ik heb niet echt de indruk dat het heelal nou bomvol met leven zit al zal het hier en daar wel een keer voorkomen.
Ik dacht dat het minder dan 4% was, maar je kunt best gelijk hebben.
Er zijn echter alleen al in ons melkwegstelsel 200 miljard sterren, dat levert bij jouw 4% , 8 miljard planetenstelsel als het onze.
Dus de kansen staan niet echt slecht.
PS.
De zwaartekracht heeft geen grote rol in het water.
" Slechts 4% van de zonnestelsels is zoals de onze."We gaan dan er van op af dat leven ontstaat op een wijze zoals het op aarde is ontstaan, is dan ook maar de vraag of dit op andere planeten op eenzelfde wijze gebeurt of gaat gebeuren.
Als alles uit dezelfde oersoep is gemaakt betekend dan ook dat de natuurlijke ingrediënten aanwezig zijn of moeten zijn ( in slaapvorm ) leven te ontwikkelen. Dus nee natuurlijk zit het heelal niet vol leven, maar de ingrediënten die nodig zijn leven te ontwikkelen is er alom, enkel alleen omdat de omstandigheden er niet naar zijn niet levensvatbaar.
Wil niet zeggen dat er zich bij soortgelijke zonnestelsels ook leefbare planeten bevinden al zullen die er inderdaad wel zijn. Maar of die dan ook voorbij het stadium van eencellig leven komen is maar de vraag. En dan is er nog de stap naar intelligent leven dat hier op aarde een kleine 4 miljard jaar duurde wat doet vermoeden dat dat ook van puur toeval afhangt. Wel apart dat ze nu aan de atmosfeer van een planeet kunnen zien of er leven is. Jammer dat de afstanden zo groot zijn. Ik lees elders dat we met de huidige techniek 80.000 jaar moeten reizen om alleen al onze buurster te bezoeken.
Ik heb me laten wijsmaken (How the Universe Works) dat we hele vreemde wezens op andere planeten zullen aantreffen maar dat het ook weer niet zoveel zal afwijken van het leven op aarde gezien het om dezelfde ingrediënten gaat en dezelfde natuurwetten van het heelal. Maar dat gaat dan over het waarneembare heelal. Ik ben reuze benieuwd naar hoe de wereld van de donkere materie eruit ziet. Als zich daar ook planeten en leven zou bevinden dan kan je echt van alles verwachten zelfs levensvormen die ons voorstellingsvermogen te boven gaan.
Dat staat er ook niet maar als die kans 1 op 100 is dan ziin er wel 8-miljoen.
Dat is dan alleen ons melkwegstelsel er zijn er echter zo'n slordige 200 miljard.
was voor @ 10 sorry.
Dan heeft Baudet dus toch gelijk. 🤨
Denk dat we mogelijk helemaal geen wezens aantreffen op andere planeten, tenslotte kan ondanks dezelfde ingrediënten leven in allerlei vormen totaal verschillend muteren, of niet muteren . We hebben alleen ons zelf als voorbeeld ( aardse omstandigheden}, en denken ( mogelijk ) dat dit opgaat voor het hele heelal, dat onder verglijkbare omstandigheden zich leven op eenzelfde manier ontwikkeld. Misschien zijn wij levende wezens op aarde in het heelal wel een vergissing der natuur. :)
""Misschien zijn wij levende wezens op aarde in het heelal wel een vergissing der natuur. :)""
Zou zomaar kunnen. Dan zijn we echt de enige in het heelal en is het aan ons om de rest van het heelal te bevolken. Dat wordt nog een hele klus :)
" Dan zijn we echt de enige in het heelal en is het aan ons om de rest van het heelal te bevolken."Het zou een kwestie van tijd kunnen zijn het heelal te bevolken. Ben alleen bang dat de mensheid tegen die tijd al uitgestorven is. Ik zou bijna zeggen "gelukkig maar" Stel je voor oorlogen gevoerd vanuit de ruimte, met een druk op de knop " Poeffffff , weg aarde" 😁
Mij lijkt het dat agressieve technologieën als de onze zichzelf uitroeien.
Een technologie die zichzelf in de hand heeft zal niet blijven groeien als de onze en dus geen reden hebben om allerlei verre planeten te gaan bevolken.
Het hele heelal bevolken van uit één punt is theoretisch onmogelijk.
Ja, lijkt mij eveneens dat we hard op weg zijn onszelf uit te roeien, dat is het nadelige aan intelligentie.De mens heeft zich op een dermate wijze ontwikkeld dat hij een gevaar voor zichzelf en de leefbaarheid op de planeet aarde is geworden. Maar hoe terug?
Ook andere soorten roeien soms door te veel succes zichzelf uit.
Hoe dit bij de mens aan banden te krijgen weet ik niet.
De banden zijn bekend maar een machthebber die het probeert zal het bekopen democratisch gekozen of niet.
Het was te zien in de corona tijd minder vliegen kon toen even.
In plaats van dit te continueren vliegt men nu nog meer als ervoor,
" Hoe dit bij de mens aan banden te krijgen weet ik niet. "Ik denk dat als de mens zo intelligent is de planeet onleefbaar te maken de mens ook intelligent genoeg is of hoort te zijn het tij te keren. Als de mens het niet doet dan komt hij zijn sterkere tegen " de natuur " die de mens zal dwingen door middel van uitbrekende geologische natuurrampen en ziektes zich aan te passen zijn ondergang te voorkomen. Maar ja, we zijn ook maar tijdelijk te gast op aarde, na de mens weer anderen die de aarde gaan domineren.
voor