Alzheimermedicijn krijgt groen licht voor Europese markt
Slechts een relatief kleine groep patiënten kan het medicijn gebruiken. Voorwaarden zijn onder andere dat de ziekte nog niet in een gevorderd stadium is en dat de patiënt over het algemeen gezond is. Lecanemab, ook bekend onder de merknaam Leqembi, vertraagt de ontwikkeling van de ziekte.
Daarnaast geldt de aanbeveling alleen voor patiënten met maar één of geen enkele kopie van een specifiek gen dat een belangrijke rol speelt in de ziekte van Alzheimer. Het gaat om het gen ApoE4. Mensen met twee kopieën van dat gen lopen een grotere kans op bijwerkingen, zoals zwellingen en bloedingen in de hersenen.
De eerste aanvraag om dit medicijn binnen de EU op de markt te brengen, was door het EMA afgekeurd wegens een te grote kans op bijwerkingen.
Fabrikanten Eisai en Biogen dienden daarna een nieuwe aanvraag in, die wel werd goedgekeurd door het EMA. De Europese Commissie heeft deze week toestemming gegeven om het middel in handel te brengen in de EU.
Fabrikant begint beoordelingsproces voor opname in basispakket
"Leqembi vertegenwoordigt een belangrijke stap vooruit in de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen, te beginnen met de ziekte van Alzheimer", zegt Jort Vijverberg, neuroloog in het Alzheimercentrum van Amsterdam UMC.
"Hoewel het geen genezing is, biedt de mogelijkheid om cognitieve achteruitgang te vertragen patiënten en hun families meer kostbare tijd samen en meer autonomie. Dit is van een onschatbare waarde."
Het is nog niet bekend wanneer Nederlandse patiënten het medicijn kunnen krijgen. De Nederlandse tak van farmaceut Eisai heeft woensdag het vergoedingsdossier ingediend bij het Zorginstituut Nederland. Daarmee is het beoordelingsproces in gang gezet voor opname van Leqembi in het basispakket.
Wat is de ziekte van Alzheimer?
- De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening waarbij geleidelijk hersenweefsel verdwijnt. Dat leidt tot het verlies van hersenfuncties.
- Schadelijke eiwitten (amyloïden) hopen zich op in zenuwcellen, die daardoor kapotgaan. Dat gebeurt vaak het snelst in het deel dat herinneringen aanmaakt. Daardoor verdwijnt het kortetermijngeheugen en later ook het langetermijngeheugen.
- In Nederland hebben zo'n 300.000 mensen een vorm van dementie. In 70 procent van de gevallen is de ziekte van Alzheimer daar de oorzaak van.
NUjij: Uitgelichte reacties