Maagdenhuis UvA ontruimd na pro-Palestijnse bezetting, meerdere aanhoudingen
"Ongeveer 25 personen hebben na de vorderingen het pand verlaten", meldt de politie op BlueSky. "De demonstranten die na de vorderingen niet zelf het Maagdenhuis hebben verlaten, zijn aangehouden." Over het aantal aanhoudingen is nog niets bekend.
Iedere demonstrant werd door twee agenten naar buiten getild. Sommigen onder hevig verzet, anderen liepen rustig mee. Zodra de eerste demonstranten onder politiebegeleiding het pand verlieten, klonk er hard gejuich en "you are not alone" van tientallen mededemonstranten iets verderop vanaf de hoofdingang aan het Spui.
In het gebouw zijn spullen vernield, muren beklad en barricades voor deuren gezet, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. In een kantoor is op de muren met zwarte verf "Is the coffee still tasteful when you're supporting genocide?" geschreven. Op andere muren staat onder andere "Free Gaza" en "UvA cut the ties now". Op verschillende plekken in het pand ligt meubilair, verschoven en opgestapeld.
Ongeveer twintig demonstranten verlieten het pand al voor de ontruiming via een zijdeur. Zij werden ingesloten door de politie. Volgens een woordvoerder van Amsterdam Encampment werd de groep even tegengehouden, maar mocht die daarna zonder aanhouding weg.
De demonstratie begon maandag om 11.00 uur. Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn direct naar buiten gegaan.

Demonstranten vinden beëindigen één samenwerking 'lafhartige keuze'
Hoeveel betogers er in het Maagdenhuis aanwezig waren, is nog niet duidelijk. De actiegroep Amsterdam Encampment spreekt van zo'n honderd betogers. De UvA heeft het over ongeveer vijftig mensen.
Buiten verzamelde zich een groep van ongeveer 150 demonstranten. De medebetogers werden met wapenstokken weggehouden bij het pand aan het Spui, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Het is niet duidelijk of er demonstranten zijn geraakt, omdat ze hun protestborden als een soort schild gebruiken.
Een deel van deze demonstranten trok na de bezetting van het Maagdenhuis naar Oudemanhuispoort en Turfdraagsterspad, andere locaties van de UvA. Maar inmiddels zijn ze daar weer vertrokken. De ME dreef de betogers langzaam weg. Daarna liepen ze naar het Rokin, maar ook daar zijn inmiddels geen demonstranten meer te zien.
De demonstranten protesteerden tegen banden van de UvA met Israëlische universiteiten. Volgens hen is het een "lafhartige keuze" dat de UvA heeft besloten om maar één samenwerking met een Israëlische universiteit te beëindigen. Op 13 maart verbrak de universiteit de samenwerking met de Hebrew University.
"De UvA zegt een kritische instantie te zijn die mensenrechten respecteert. Tegelijkertijd werkt ze samen met instanties als de Ben Gurion Universiteit", zegt een woordvoerder van de demonstranten. Op die universiteit zou wapenfabrikant Rafael drones ontwerpen "die worden gebruikt om Palestijnse kinderen door de borst te schieten".

ME grijpt in bij bezetting van Maagdenhuis in Amsterdam
Ook demonstratie bij Radboud Universiteit in Nijmegen
Ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt maandag geprotesteerd. Studenten hebben een brug aan de universiteit bezet. Ze eisen dat alle banden met Israëlische partneruniversiteiten verbroken worden.
"We zijn klaar met praten", zegt een woordvoerder van de actiegroep Nijmegen Encampment. "We hebben zeventien maanden een genocide voltrokken zien worden, terwijl onze universiteit weigert om enige actie te ondernemen."
Veertien dagen geleden publiceerde een door de Radboud ingestelde adviescommissie een rapport waarin zij opriep tot het verbreken van alle banden met Israël. Dit is nog niet gebeurd. Volgens de demonstranten is deze adviescommissie een vertragingstactiek. "Het is overduidelijk dat de Radboud Universiteit alsmaar excuusjes blijft verzinnen om de banden niet te verbreken."
NUjij: Uitgelichte reacties